خشکسالی، سومدیریت منابع آبی، صنایع آببر، اضافه برداشت آب، تمام شدن منابع زیر زمینی و توسعه بدون توجه به زیرساختها، شهر اصفهان را به مرحله خطرناکی رسانده است. این شهر تاریخی که با بناهای شکوهمند خود در جهان معروف است، حالا با فرونشست زمین دستوپنجه نرم میکند و شکافها در سراسر این شهر قصه خطرناکی را پیش چشم مردم به نمایش گذاشتهاند.
فرونشست زمین در اصفهان معضلی جدی است که انگار متولی مشخصی هم ندارد. آثار تاریخی این شهر بهعنوان برگ زرین اصفهان در تاریخ ایران حالا در معرض خطر قرار گرفتهاند و ترکهای حاصل از فرونشست بر جان آنها نمایان شده است. فرونشست زمین نهتنها بناهای تاریخی که زندگی در شهر اصفهان را تهدید میکند. برخی کارشناسان هشدار میدهند که ادامه این روند در آینده منجر به تخلیه اصفهان از ساکنان خواهد شد؛ با وجود چنین هشدارهایی انگار موضوع جدی گرفته نمیشود.
ترکهای ایجاد شده بر بناهای تاریخی میتواند بر اساس علل مختلفی باشد. با این وجود مسئولان شهری اصفهان که حالا مدتی است وضعیت این بناها را رصد میکنند بر نقش فرونشست زمین تاکید دارند. این در حالی است که برخی از بناها مثل مسجد تاریخی سید اصفهان بهطور کلی وضعیت مناسب مرمتی ندارند و شرایط فعلی آنها بهجز فرونشست ناشی از سالها بیتوجهی است. هرچند برخی ترکها از جمله ترکهای مسجد علی قلی آقا قابلمشاهده در بناهای معاصر اطراف است و نشانههایی از تغییرات در زمین را روایت میکند.
تصاویری که در ادامه میبینید بخشی از تاثیر فرونشست و بیتوجهی را در بناهای تاریخی شهر اصفهان روایت میکنند.
کپی لینک
مسجد شاه (امام)، میدان نقش جهان، دوره صفوی






کپی لینک
مسجد سید اصفهان، محله بیدآباد، دوره قاجار













کپی لینک
مسجد علیقلیآقا، محله بیدآباد، دوره صفوی و قاجار





